buitenland

Nederlanders krijgen advies niet naar Oekraïense steden te reizen

Door Tom Reijner - 20 februari 2014

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt ‘niet-essentiële’ reizen naar delen van de Oekraïne. Het gaat om hoofdstad Kiev, waar de gevechten het felst zijn, Ternopil, Lviv, Rivne, Ivano-Frankivsk en Khemlnytsky.

Het ministerie vraagt Nederlanders die in Kiev zijn dringend bepaalde gebieden te mijden: rondom het parlementsgebouw, de Institutska- en Shovkovyychnastraat, Mariinski Park en de Hrushevskohostraat.

Ook kunnen ze beter wegblijven van Maidan – ook wel het Onafhankelijkheidsplein genoemd – en gemeente- en parlementsgebouwen in het centrum van de hoofdstad.

Waakzaam

Nederlanders werden woensdag al  geadviseerd om in de rest van Oekraïne – ook in de Russischtalige gebieden waar de regering van president Viktor Janoekovitsj traditiegetrouw veel aanhang heeft – extra waakzaam te zijn. Grote menigten en samenscholingen dienen te worden vermeden.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) schreef gisteren  ‘geschokt’ te zijn door de gebeurtenissen op het Maidan-plein waar het leger de actievoerders probeerde te verdrijven.

Van in elk geval tweehonderd Nederlanders is bekend dat ze in Oekräine wonen. Eerder heeft het ministerie Nederlanders gevraagd zich bij de ambassade in Kiev te registreren. Zo kunnen zij bij noodsituaties eenvoudiger worden bereikt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.