buitenland

Nederlandse journalist uit Egypte na aanklacht ‘terrorisme’

Door Tom Reijner - 04 februari 2014

De Nederlandse journaliste Rena Netjes heeft per direct Egypte verlaten. Zij is in het Arabische land aangeklaagd voor ‘hulp aan leden van een terroristische organisatie’.

Samen met andere journalisten staat ze op een lijst van terreurverdachten waardoor het voor haar niet meer veilig was in Egypte, meldt BNR dinsdag.

Cel

Netjes is freelance-journalist en correspondent van BNR Nieuwsradio, Het Parool en de NOS. Zij is op weg naar Nederland. De Nederlandse ambassade in Egypte heeft bemiddeld bij haar vertrek.

Het is de tweede keer dat Netjes is aangeklaagd in Egypte. Een jaar geleden werd zij gearresteerd en zat de journaliste een nacht vast in een cel.

Marriot

Het Egyptische Openbaar Ministerie (OM) maakte vorige week bekend dat vier buitenlandse journalisten die werken voor nieuwszender Al Jazeera werden verdacht van betrokkenheid bij terrorisme.

Het OM in het Arabische land noemde toen geen namen. Naar nu blijkt zien de Egyptische autoriteiten haar als een lid van de zogeheten Marriot-cel, vernoemd naar het hotel in de hoofdstad Caïro waar Al Jazeera een kantoor had.

Netjes had dat kantoor bezocht voor een achtergrondgesprek met een van de medewerkers van Al Jazeera, zegt zij zelf. Die medewerker zou goed geïnformeerd zijn over radicaal-islamitische groepen in de Sinaï-woestijn. Zij heeft naar eigen zeggen zelf nooit gewerkt voor de Arabische nieuwszender uit Qatar.

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.