buitenland

‘Niet Russisch leger maar burgermilities achter bezettingen de Krim’

Door Servaas van der Laan - 28 februari 2014

De berichten over een ‘invasie’ van het Russisch leger op twee vliegvelden op het schiereiland de Krim kloppen niet. Het gaat om als soldaten verklede burgers met Russische vlaggen die de vliegvelden hebben ingenomen.

Dat meldt de Russische website rt.com.

Russen

Een groep verklede ‘soldaten’ bestormde vrijdag het Simferopol-vliegveld in de hoofdstad van de Krim. Ze zouden het gemunt hebben op aanhangers van het regime van de verdreven president Viktor Janoekovitsj.

Het gaat vermoedelijk om etnische Russen die het niet eens zijn met de machtswisseling die zich in Kiev heeft voltrokken. Volgens een woordvoerder van het vliegveld zijn de burgermilities intussen alweer vertrokken.

Zwarte Zeevloot

Ook berichten over een inname van Belbek Airport in Sevastopol worden ontkracht. De daar gestationeerde Russische Zwarte Zeevloot liet weten geen enkele actie te hebben genomen en niet betrokken te zijn bij welke overname dan ook.

Ook daar gaat het vermoedelijk om een club etnische Russen die het vliegveld heeft bestormd. Dit gebeurde eerder ook al met het parlementsgebouw in Simferopol.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.