buitenland

Noors fonds trekt investeringen terug uit Israëlische bedrijven

Door Shari Deira - 02 februari 2014

Het Noorse staatsinvesteringsfonds Government Pension Fund Global heeft op last van het ministerie van Financiën beleggingen gestaakt in twee Israëlische bedrijven. De Israëlische bedrijven zouden betrokken zijn bij de bouw van nederzettingen in Oost-Jeruzalem.

Het gaat om de bedrijven Africa Israel Investments (AII) en Danya Cebus, dat voor 82 procent in handen is van AII.

Zwarte lijst

Volgens de Noorse regering is de bouw van nederzettingen illegaal. Bovendien zouden de rechten van een aantal mensen zijn geschonden.

De twee bedrijven stonden van augustus 2010 tot augustus vorig jaar ook al op de zwarte lijst van het ministerie van Financiën vanwege betrokkenheid bij nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

AII en Danya Cebus ontkenden dat zij betrokken waren bij de bouw van nederzettingen, maar het ministerie van Financiën in Noorwegen zou sindsdien belastende informatie in handen hebben gekregen.

Boycot

Premier Benjamin Netanyahu van Israël zei zondag dat de internationale boycots tegen zijn land, alleen maar averechts werken en het vredesproces niet versnellen. ‘De pogingen om Israël te boycotten zijn immoreel en onrechtvaardig.’

Hij reageerde daarmee op de boodschap van de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken), die zei dat het mislukken van de onderhandelingen met de Palestijnen zou kunnen leiden tot meer internationale boycots.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.