buitenland

Obama maant Karzai: wij trekken troepen Afghanistan terug

Door Tom Reijner - 25 februari 2014

President Barack Obama heeft gedreigd alle Amerikaanse legereenheden uit Afghanistan terug te trekken als zijn Afghaanse collega Hamid Karzai blijft weigeren het veiligheidsverdrag te tekenen.

Dat meldt het Witte Huis dinsdag.

Bermbommen

Karzai heeft nog altijd niet zijn handtekening gezet onder een veiligheidsverdrag met de Verenigde Staten. Het verdrag moet aangeven hoe de Amerikanen na 2014 militair bij Afghanistan betrokken blijven.

Het Amerikaanse leger is sinds 2001 – vlak na de aanslagen op 11 september – prominent aanwezig in het Aziatische land. Met  behulp van bondgenoten, en in een later stadium ook opgeleide Afghaanse troepen, verdreven zij de radicaalislamitische Taliban.

Die sloegen hard terug met aanslagen, bermbommen en ontvoeringen, waardoor de veiligheidssituatie in het land nog altijd erg slecht is.

Opvolger

De Afghaanse president heeft echter geen haast om het verdrag te ondertekenen. Eerder liet hij doorschemeren de ondertekening te willen overlaten aan zijn opvolger.

In april zijn er presidentsverkiezingen in het land. Een aantal kandidaten heeft al laten weten het verdrag te zullen onderschrijven. Maar de Amerikanen vinden dat te laat: er is dan niet genoeg tijd meer om plannen te maken voor een strategie na 2014.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.