buitenland

Obama waarschuwt Russen: invasie Krim heeft gevolgen

Door Tom Reijner - 28 februari 2014

De Russische troepen op de Krim zijn ‘destabiliserend’ voor de situatie in Oekraïne. De ‘schending van de territoriale integriteit’ van het land door het Kremlin zal niet onbestraft blijven.

Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama in een korte toespraak vrijdagavond. Welke consequenties daar precies aan verbonden zijn, liet de president in het midden.

Hij zei ook dat het volk zelf de toekomst bepaalt van Oekraïne. Rusland blijft volgens hem wel betrokken bij een oplossing voor het conflict dat zich, na de afzetting van president Viktor Janoekovitsj, concentreert op het schiereiland de Krim. Die betrokkenheid is volgens de president in het belang van alle partijen.

Belangen

Obama deed zijn uitspraken nadat vanavond officieel bekend werd dat de Russen militaire troepen verplaatsen op het zuidelijk gelegen schiereiland de Krim, dat deel uitmaakt van Oekraïne, maar waar driekwart van de inwoners etnisch Russisch is.

Zij nemen op die manier strategische posities in om zo de belangen op het eiland, waar de Russen een omvangrijke vloot hebben, veilig te stellen.

Operatie

Het Kremlin heeft bevestigd dat het bezig is met een operatie om de ‘Zwarte Zee-vloot te beschermen’. Rusland maakt daarmee een einde aan veel speculaties.

Vanochtend werd bekend dat gewapende mannen in uniformen de luchthaven van de regionale hoofdstad Simferopol hadden bezet. De Oekraïense autoriteiten spreken van een ‘gewapende invasie’.

Interim-president Aleksandr Toertsjinov wil dat de Russen stoppen met hun ‘provocaties’ en beschuldigt hen van agressie. Hij riep president Vladimir Poetin op al zijn troepen terug te roepen om zo een gewapend treffen te vermijden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.