buitenland

Oekraïense oud-president Janoekovitsj gezocht voor massamoord

Door Anna Vossers - 24 februari 2014

De waarnemende regering van Oekraïne heeft een arrestatiebevel doen uitgaan tegen de gevluchte oud-president Viktor Janoekovitsj. Hij wordt beschuldigd van massamisdaden tegen betogers die zijn vertrek eisten.

Dat heeft interim-minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov maandag via Facebook bekendgemaakt, schrijft persbureau AP. Hij schrijft dat Janoekovitsj en enkele anderen worden gezocht voor ‘massamoord op burgers’.

Onbekende verblijfplaats

Zeker 82 mensen, voor het merendeel betogers, kwamen om het leven bij gewelddadige botsingen met oproerpolitie. De tijdelijke regering onder leiding van parlementsvoorzitter Oleksander Toertsjinov houdt Janoekovitsj voor hun dood verantwoordelijk.

Het is niet bekend waar Janoekovtisj zich bevindt. Hij zou volgens persbureau AP voor het laatst zijn gezien op het schiereiland de Krim bij de Zwarte Zee.

Tijdelijke regering

Op 25 mei zijn er verkiezingen. Tot die tijd neemt een overgangsregering de zaken waar. De voorzitter van het parlement, Aleksandr Toertsjinov, wordt tot aan de verkiezingen de tijdelijke president van Oekraïne.

De partij van Janoekovitsj heeft de oud-president intussen laten vallen. In een officiële verklaring meldt deze dat Janoekovitsj verantwoordelijk is ‘voor de tragische gebeurtenissen’ van de afgelopen week. Ook wordt de afgezette president door zijn partij beschuldigd van ‘verraad’.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.