buitenland

Oekraïense president Janoekovitsj ontslaat legerchef

Door Servaas van der Laan - 19 februari 2014

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft de kolonel generaal van zijn leger op non-actief gezet. Janoekovitsj reageert daarmee op het geweld dat in hoofdstad Kiev volledig uit de hand is gelopen.

Het ontslag van generaal Volodomir Zamana heeft Janoekovitsj woensdagavond bekendgemaakt op de website van de regering.

Veldslag

De afgelopen dagen is Kiev veranderd in een veldslag. Bij gevechten tussen actievoerders en het leger vielen zeker vijfentwintig doden. Om die reden is donderdag uitgeroepen tot dag van nationale rouw.

Er is veel kritiek op het hardhandig ingrijpen door het leger. Het ontslag van de generaal wordt dan ook gezien als geste in de richting van de oppositieleden en richting de Europese Unie (EU).

Sancties

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, zei woensdag dat Brussel snel ‘gerichte maatregelen’ verwacht tegen de verantwoordelijken van het geweld.

De Franse president François Hollande zei woensdag tijdens een persconferentie samen met de Duitse Bondskanselier Angela Merkel dat Oekraïne economische sancties kan verwachten als het geweld doorgaat.

Merkel belt Poetin

De ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland en Polen bezoeken donderdag Kiev om te praten over de geëscaleerde situatie.

Merkel heeft intussen telefonisch contact gehad met de Russische president Vladimir Poetin. Ze hebben elkaar toegezegd dat beide landen er alles aan zullen doen om het geweld in Oekraïne te stoppen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.