buitenland

Oekraïense radicalen eisen alsnog vertrek president Janoekovitsj

Door Servaas van der Laan - 21 februari 2014

Ondanks het akkoord dat de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj met oppositiepartijen sloot, is een deel van de actievoerders in Kiev nog altijd niet tevreden. De invloedrijke radicalen eisen nog altijd dat de president onmiddellijk opstapt.

Vrijdag kwamen president Janoekovitsj en de oppositie tot een compromis.

Niet genoeg

De grondwet van 2004 zal binnen 48 uur in ere worden hersteld, waardoor de macht van de president wordt ingeperkt. Oud-premier Joelia Timosjenko komt vermoedelijk vrij en binnen tien dagen zal er een overgangsregering van nationale eenheid komen.

Uiterlijk december volgen nieuwe presidentsverkiezingen, maar dat is in de ogen van de radicale protestvoerders niet snel genoeg.

Uitgejoeld

Oppositieleiders die op het Onafhankelijkheidsplein hun ‘overwinning’ bekend kwamen maken, werden uitgejoeld. Een radicale spreker nam het woord en zei te eisen dat Janoekovitsj voor morgenochtend 10.00 uur het veld moet ruimen. Als dat niet gebeurt, zullen zij met nieuw geweld komen.

Juist de fanatieke groep radicalen, door de New York Times ook wel ‘neonazistische partijen’ genoemd, zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het openbaar geweld de afgelopen tijd.

Vrees voor geweld

President Janoekovitsj vroeg oppositieleiders Vitali Klitsjko, Arseni Jatsenjoek en Oleg Tjagnibok om zich te distantiëren van de radicalen. Met de handtekening onder het akkoord vrijdagmiddag leken zij dit ook te doen.

Maar wat er zaterdagochtend in Kiev gaat gebeuren, wordt met grote vrees afgewacht. President Janoekovitsj heeft de komende twee dagen uitgeroepen tot dagen van nationale rouw.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.