buitenland

Omroeper in trein: ‘Dames en heren, wij gaan naar Auschwitz’

Door Servaas van der Laan - 12 februari 2014

Onbekenden hebben in een Belgische trein een smakeloze ‘grap’ uitgehaald. Via de intercom maakten zij bekend dat de trein onderweg was naar Auschwitz en dat alle joden worden verzocht een kleine douche te nemen.

‘Dames en heren, wij rijden naar Auschwitz. Alle joden worden verzocht straks af te stappen en een kleine douche te nemen,’ sprak een stem op vrijdag 31 januari om 17.12 uur toen de trein het station van het Waalse plaatsje Ottignies binnenreed.

Raadsel

Het incident werd dinsdag door treinvervoerder NMBS bekendgemaakt op de Belgische radio 1. NMBS onderzoekt hoe het kan dat onbekenden de kast met de intercom hebben kunnen openen.

Die kast is volgens een woordvoerder altijd gesloten wanneer hij niet door een treinmedewerker wordt gebruikt. De treinmaatschappij heeft aangifte gedaan. Ook een passagier in de trein is naar de politie gestapt.

Tweede keer

Gek genoeg is het niet de eerste keer dat Belgische treinreizigers worden opgeschrikt door zeer kwetsende teksten. In mei 2012 grepen onbekenden naar de intercom om een vergelijkbare tekst de trein in te slingeren.

‘Welkom op de trein met bestemming Auschwitz. Alle Joden worden verzocht om in Buchenwald af te stappen,’ klonk het toen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.