buitenland

Onrust Oekraïense Krim neemt toe, Poetin test Russisch leger

Door Tom Reijner - 26 februari 2014

Op het schiereiland de Krim in het zuidoosten van Oekraïne zijn woensdag ongeregeldheden uitgebroken. In de stad Simferopol vechten aanhangers van de nieuwe machthebbers in Kiev en met hun pro-Russische tegenstanders.

Bij schermutselingen voor het gebouw van het lokale parlement is zeker één dode gevallen, meldt de BBC. Vermoedelijk is de dood van die persoon veroorzaakt door een hartaanval.

Vloot

In Simferopol trok een boze menigte naar het regionale parlementsgebouw om te protesteren tegen de machtswisseling in de Oekraïense hoofdstad Kiev. In en rond de grote havenstad Sebastopol tuigden groepjes burgers samen met politieagenten controleposten op.

Sebastopol is de belangrijkste basis van de Russische vloot rond de Zwarte Zee. Ongeveer driekwart van de bevolking bestaat uit etnische Russen. Zij vrezen dat zij in het nauw komen in het ‘nieuwe’ Oekraïne.

Invloedssfeer

De Russische president Vladimir Poetin, dat het buurland om geopolitieke en historische redenen graag onder de Russische invloedssfeer houdt, oefent intussen of het Russische leger ‘gevechtsklaar’ is.

Dat gebeurt in het westen, dicht bij de grens met Oekraïne, en in het midden van het land. Ook de luchtmacht en luchtlandingstroepen moeten volgens het bevel van Poetin paraat staan. De president zei niets over de mogelijke inzet van de Russische Zwarte Zeevloot. De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe verzekerde echter dat de oefeningen losstaan van de ontwikkelingen in Oekraïne.

Rusland erkent de nieuwe machthebbers in Kiev niet. De verdreven president Viktor Janoekovitsj, die altijd op steun van de Russen kon rekenen, houdt zich waarschijnlijk schuil op de Krim.

Mengen

Groot-Brittannië houdt de militaire bewegingen van Rusland scherp in de gaten, zegt minister van Defensie Philip Hammond. Hij riep ‘alle partijen’ op zich niet te mengen in het interne conflict in het Oost-Europese land.

Maar partijen als de Europese Unie, de Verenigde Staten en Rusland – de belangrijkste buitenlandse spelers – hebben zich al op verschillende manieren nadrukkelijk met het conflict bemoeid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.