buitenland

‘Ook in Duitsland onderzoek naar neuroloog Jansen Steur’

Door Anna Vossers - 12 februari 2014

De tot drie jaar celstraf veroordeelde neuroloog Ernst Jansen Steur krijgt ook in Duitsland een strafrechtelijk onderzoek tegen zich. In Worms zou een patiënt zijn overleden, kort nadat hij haar een onnodige ruggenprik had toegediend.

Het Openbaar Ministerie in Mainz is inmiddels met het onderzoek begonnen, meldt de NOS.

Zwaar letsel

De arts werd dinsdag veroordeeld door de rechtbank in Almelo voor onder het aanzetten tot zelfmoord bij een van zijn patiënten en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan meerdere patiënten van het Medisch Spectrum Twente. Jansen Steur was destijds verslaafd aan medicijnen.

Het is niet duidelijk of en wanneer het Duitse Openbaar Ministerie tot strafvervolging overgaat. Duitsland wil het verloop van de strafzaak in Nederland afwachten, die waarschijnlijk nog een vervolg krijgt, aangezien zijn advocaat in beroep wil gaan.

De neuroloog kan indien gewenst door Nederland worden uitgeleverd.

Foute diagnoses

De neuroloog heeft in Nederland bij verschillende patiënten foute diagnose gesteld die op weinig waren gebaseerd. Hij schrijf zijn patiënten zware medicijnen voor, die de patiënten nog zieker maakten.

Nadat hij in 2003 in Enschede werd ontslagen, ging hij onder valse naam werken in verschillende Duitse klinieken in onder meer Heilbronn en Worms.

In Nederland mag Jansen Steur nooit meer aan de slag als arts.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.