buitenland

Ook in Venezuela protesten, wat is daar aan de hand?

Door Anna Vossers - 21 februari 2014

In Nederland is er niet veel aandacht voor de protesten in Venezuela, maar ook daar gaan al dagenlang boze burgers de straat op. Wat is daar aan de hand?

Elsevier.nl zet de vijf belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

1. Wie protesteren er?

Hoewel protesten in Venezuela wel vaker voorkomen, lijkt de situatie nu ernstiger. De eerste protesten werden gehouden in Táchira in het Andesgebergte.

Die protesten werden gevolgd door een vreedzame protestmars in de hoofdstad Caracas, waar op 12 februari tienduizenden studenten de straat opgingen omdat zij boos waren over het vele geweld en de onveiligheid in hun land.

Toen ook oppositiepartijen zich bij het protest voegden en ook regeringsaanhangers hun eigen protest begonnen, werd de sfeer steeds grimmiger. Terwijl de meeste betogers al naar huis waren, reden gewapende burgerwachten op het handjevol mensen dat nog over was in. Er ontstond paniek, met catastrofale gevolgen voor drie betogers: zij kwamen om.

Sinds die tijd gaan voor- en tegenstanders van de regering de straat op en zijn nog eens drie mensen bij protesten om het leven gekomen. Bovendien werd Leopoldo López, een belangrijke oppositieleider, tot woede van zijn aanhangers gearresteerd voor het aanzetten tot geweld.

2. Waar zijn ze zo boos om?

Van alles en nog wat. Venezuela is onveilig. Er is veel criminaliteit en geweld. Het is droevig gesteld met de persvrijheid.

De inflatie is er torenhoog (56,2 procent in 2013), de overheid controleert de valutamarkt, waardoor er een tekort is aan dollars, die veel betrouwbaarder zijn dan de Venezolaanse bolivar. Dagelijkse boodschappen zoals melk, suiker en wc-papier zijn vaak niet te krijgen zijn, en de stroom valt geregeld uit.

3. Wat willen ze bereiken?

Dat verschilt. Sommigen zouden het liefst terug willen naar de dagen van wijlen president Hugo Chávez. De communist bestreed armoede onder meer door huizen te bouwen.

Anderen eisen het vertrek van zijn opvolger, Nicolás Maduro, die nu tien maanden aan de macht is. Critici vinden dat zijn regering in gebreke blijft bij het oplossen van de ernstige economische problemen die Chavez als erfenis heeft nagelaten.

4. Wat zegt de regering?

Die lijkt de protesten vooral te zien als een uitwas van radicalen en als een Amerikaans complot. Amerikaanse diplomaten zijn afgelopen week door Maduro het land uitgezet. Zij zouden studenten hebben aangezet tot demonstreren.

Maduro dreigt ook nieuwszender CNN te blokkeren als het de berichtgeving over de protesten, volgens hem oorlogspropaganda, niet ‘rectificeert’. Verder heeft Maduro laten weten niet op ‘confrontaties’ uit te zijn en te strijden voor de ‘verdediging van de vrede’.

5. Hoe wordt er internationaal gereageerd op de protesten?

Weinig. De Amerikaanse president Barack Obama heeft het geweld wel veroordeeld, hij noemt de beschuldigingen aan het adres van de Amerikaanse diplomaten vals en vindt dat de verschillende partijen het gesprek met elkaar moeten aangaan.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.