buitenland

‘Oost-Europese landen drijven bbp op met drugs en prostitutie’

Door Servaas van der Laan - 11 februari 2014

De zwakkere EU-economieën in Oost-Europa kunnen straks hun bruto binnenlands product (bbp) een positieve impuls geven door ook de inkomsten uit prostitutie en drugshandel op de balans te zetten. Een nieuwe EU-regelgeving maakt dat mogelijk.

Dat zegt Raoul Ruparel, hoofdonderzoeker van denktank Open Europe in de Britse krant The Times.

Miljardenimpuls

De onderzoeker verwacht dat de nieuwe regel een miljardenimpuls zal geven aan Europese economieën. Dit kan er volgens de econoom voor zorgen dat enkele ‘kwakkelende economieën’ plots een ‘verdachte’ groei zullen laten zien.

Dit is weer van invloed op de budgetten die deze landen vanuit Brussel krijgen toegewezen. Volgens Ruparel kan dit tot een meer eerlijke verdeling leiden aangezien gelegaliseerde prostitutie en schoftdrugsverkoop in bijvoorbeeld Nederland wel aan het economische consumptiecijfer wordt toegevoegd.

Griekenland uit de zorgen

Volgens de nieuwe regel kan een land als Griekenland zomaar een economische groei van enkele procenten laten zien. Dit geldt overigens niet alleen voor landen als Griekenland, Bulgarije en Roemenië.

Ruparel schat dat ook het bbp van Groot-Brittannië met ongeveer 10 miljard euro zal stijgen als de illegale activiteiten worden meegerekend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.