buitenland

Oppositie en regering Oekraïne ondertekenen akkoord

Door Shari Deira - 21 februari 2014

De regering en oppositie van Oekraïne hebben vrijdag een akkoord ondertekend dat een eind moet maken aan de onrust in het land. Dat er een akkoord op tafel lag was al bekend, maar het was nog maar de vraag of de oppositie dit daadwerkelijk zou tekenen.

Leiders van de oppositie zijn bijeengekomen op het presidentieel paleis van Viktor Janoekovitsj om de deal officieel te maken.

Stembus

In het akkoord staat dat er voor december vervroegde presidentsverkiezingen zijn en dat er in aanloop naar de stembusgang een overgangsregering komt. Voor september zou er een belangrijke grondwetswijziging van kracht worden.

Met de wijziging van de grondwet wordt de macht van de president beperkt.

De oppositie wilde het akkoord alleen ondertekenen als de huidige minister van Binnenlandse Zaken en de hoogste openbaar aanklager niet plaatsnemen in de overgangsregering.

Rust

Het was de afgelopen dagen zeer onrustig in de Oekraïense hoofdstad Kiev en in de westelijke stad Lviv. Bij de demonstraties zijn tientallen mensen om het leven gekomen.

Premier Mark Rutte (VVD) benadrukte na afloop van de ministerraad het belang van het akkoord, om de rust en vertrouwen in Oekraïne terug te brengen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.