buitenland

Oppositie Oekraïne wil geen bemiddeling van Verenigde Naties

Door Anna Vossers - 01 februari 2014

De Oekraïense oppositie wil voorlopig geen bemiddeling van de Verenigde Naties. VN-baas Ban Ki-moon had zaterdag in München zijn hulp aangeboden.

Zowel oppositieleiders als een afvaardiging van de demissionaire regering zijn op een veiligheidsconferentie in Duitsland, die tot en met zondag duurt.

‘Op dit moment moeten wij de problemen in Oekraïne zelf oplossen door directe contacten met partners uit het Westen,’ zei oud-minister Arseni Jatsjenjoek van Buitenlandse Zaken na het gesprek met Ban Ki-moon tegen het Russische persbureau Interfax.

Leger

Het is erg onrustig in Oekraïne, waar al maanden wordt geprotesteerd. Vrijdag liet de leiding van het leger zich voor het eerst uit over crisis in het land. De legertop maande president Viktor Janoekovitsj zo snel mogelijk maatregelen te nemen om de situatie in Oekraïne te stabiliseren.

Vrijdag veroorzaakten beelden van antiregeringsdemonstrant Dmitri Bulatov internationale verontwaardiging. Hij zat onder de snijwonden en het bloed en verklaarde dat hij was ontvoerd en gekruisigd. Hij werd dook op in hetzelfde bos bij de hoofdstad Kiev waar op 22 januari een andere ontvoerde activist dood werd gevonden.

Ziekmelding

De protesten in het land begonnen in november, toen de president weigerde een associatieverdrag met de EU te tekenen en in plaats daarvan de banden met Rusland aanhaalde. Het land bevindt zich inmiddels op de rand van een burgeroorlog, zei oud-president Leonid Kravtsjoek woensdag.

Janoekovitsj heeft deze week zijn premier Mykola Azarov naar huis gestuurd, en meldde zichzelf donderdag ‘ziek’. Met zijn ziekmelding zou hij tijd kunnen kopen. Zijn tegenstanders eisen zijn vertrek.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.