buitenland

Oud-president Mubarak: Egypte wil legerleider Al-Sisi

Door Shari Deira - 06 februari 2014

De Egyptische oud-president Hosni Mubarak heeft in een zeldzaam interview gezegd dat de Egyptenaren legerleider Abdul Fatah al-Sisi als president willen. ‘Het volk wil Al-Sisi en volk zal zegevieren.’

Mubarak zei dat in een interview met journalisten uit Koeweit in het militaire ziekenhuis, waar de verdreven dictator onder huisarrest verblijft.

Kandidaat

Het Egyptische leger zegt dat Al-Sisi zich nog niet officieel kandidaat heeft gesteld voor de presidentsverkiezingen in Egypte. Het leger gaf Al-Sisi eind vorige maand wel toestemming om zich verkiesbaar te stellen.

Als de legerleider president van Egypte wordt, dan is het de zesde keer dat een hoge officier Egypte bestuurt sinds de militaire staatsgreep in 1952. Het land kende sindsdien één burgerpresident, Moslimbroeder Mohammed Morsi die in juni werd afgezet door het leger.

Coup

De Egyptische minister Nabil Fahmy bracht donderdag een bliksembezoek aan Nederland. In een interview met televisieprogramma Nieuwsuur zei Fahmy dat er bij de afzetting van Morsi geen sprake was van een coup.

Volgens Fahmy voorkwam het leger ‘chaos en bloedvergieten’ door Morsi te laten vertrekken. ‘De mensen vroegen om vervroegde verkiezingen.’ Verkiezingen zijn geen lakmoesproef voor een democratisch bestel, zegt Fahmy.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.