buitenland

Parlement Oekraïne wil berechting Janoekovitsj door strafhof

Door Shari Deira - 25 februari 2014

Het parlement in Oekraïne wil dat de verdreven president Viktor Janoekovitsj wordt berecht door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Janoekovitsj zou verantwoordelijk zijn voor de dood van meer dan honderd demonstranten.

Ook ex-minister Vitali Zachartsjenko (Binnenlandse Zaken) en de voormalig procureur-generaal Viktor Psjonka zouden door het ICC moeten worden berecht.

Protesten

Het parlement nam dinsdag een resolutie van deze strekking aan. Of het ICC daadwerkelijk in actie komt, is nog maar de vraag omdat Oekraïne nog niet is aangesloten bij het strafhof. Het land kan de rechtsmacht van het ICC wel aanvaarden, en vragen om Janoekovitsj en de anderen te berechten.

Het Internationaal Strafhof vervolgt volkenmoord, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid, wanneer dat op lokaal niveau wordt nagelaten. Het ICC moet dus vaststellen of de dood van betogers tijdens de chaotische protesten zo ernstig is, dat het in actie moet komen.

President

Intussen maakt Oekraïne zich op voor de verkiezingen. Kandidaten voor de presidentsverkiezingen op 25 mei in Oekraïne kunnen zich tot 30 maart melden. Wie zich verkiesbaar wil stellen, moet 200.000 euro kunnen overhandigen als een soort onderpand.

Tot aan de verkiezingen neemt parlementsvoorzitter Aleksandr Toertsjinov de taken van oud-president Janoekovitsj waar.

De vorming van een voorlopige regering zou eigenlijk dinsdag gebeuren, maar dat is verschoven naar donderdag. De interim-regering wordt samengesteld door het parlement.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.