buitenland

Parlement Oekraïne zet president af, verkiezingen 25 mei

Door Servaas van der Laan - 22 februari 2014

Het Oekraïense parlement heeft zaterdag ingestemd met het aftreden van president Viktor Janoekovitsj. De president weigert daarentegen op te stappen en spreekt van een ‘staatsgreep’.

Een uur nadat Janoekovitsj op nationale televisie had verkondigd niet van plan te zijn af te treden, werd in het parlement over zijn politieke lot gestemd.

Janoekovitsj moet weg

Een meerderheid stemde voor het aftreden van Janoekovitsj, meldt de Britse nieuwszender BBC. Ook werd de datum voor nieuwe verkiezingen vastgesteld op 25 mei.

Eerder besloot het parlement ook al dat oud-premier Joelia Timosjenko moest worden vrijgelaten. Dat is zaterdagmiddag ook gebeurd. Een verslaggever van de BBC zag de zakenvrouw en politicus uit het ziekenhuis vertrekken. Ze zat een gevangenisstraf uit van zeven jaar vanwege corruptie. Maar volgens de oppositieleden wilde Janoekovitsj haar gewoon uit de weg ruimen.

Kiev vs Charkov

De oppositie heeft nu hoofdstad Kiev ingenomen. Groepen actievoerders trokken zaterdag in het presidentieel paleis dat Janoekovits onbemand achter had gelaten.

De president huist op dit moment in Charkov vlakbij de Russische grens waar hij veel steun geniet. Mogelijk wil hij vanaf daar zijn regering voortzetten. Langzaam steken de contouren zich af van een opsplitsing in een Russisch en een Europees deel. Afgevaardigden van het Europees parlement zijn zaterdag in Kiev aangekomen om met de oppositieleden te spreken over de ontwikkelingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.