buitenland

Paus: alleenstaanden niet veroordelen maar helpen na echtscheiding

Door Servaas van der Laan - 28 februari 2014

Paus Franciscus heeft zich uitgesproken over een gevoelig onderwerp binnen de katholieke kerk: de echtscheiding. De kerkvader vindt dat alleenstaanden na een scheiding geholpen in plaats van veroordeeld moeten worden.

‘We moeten hen die getroffen worden door de mislukking van hun liefde begeleiden en niet veroordelen,’ zei de Argentijn vrijdag tijdens de mis in het Huis van de Heilige Martha, het gastenverblijf van de Heilige Stoel.

Synodes

Met de woorden loopt de paus alvast vooruit op de twee synodes die gepland staan voor oktober dit jaar en voor volgend jaar waar eventuele hervormingen rond familiezaken zullen worden besproken.

Volgens Jorge Bergoglio laat het ‘liefdesverhaal van Christus die zijn volk trouwde’ zien hoe het hoort. ‘Maar wanneer deze liefde stukloopt, en dat gebeurt heel vaak, dan moeten we meevoelen met de pijn van de mislukking en de personen die hun liefde zijn verloren, moeten we helpen. Niet veroordelen!’ sprak de paus.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.