buitenland

President Janoekovitsj: akkoord met oppositie

Door Anna Vossers - 21 februari 2014

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft gezegd dat er een akkoord ligt met zijn tegenstanders. De afspraken, waarover nog geen details bekend zijn, zouden vrijdag om 11.00 uur worden ondertekend.

De president en de oppositie hebben de hele nacht onderhandeld, met de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk en Polen als bemiddelaars. Deze hebben niet bevestigd dat er een deal zou zijn.

De oppositie zou eerst nog moeten overleggen met de achterban. ‘In dit soort situaties, als niet alles echt duidelijk is afgerond, is het belangrijk voorzichtig te blijven,’ heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius gezegd.

Politie

Het Oekraïense parlement had in de nacht van donderdag op vrijdag al een voorstel aangenomen, waarin staat dat alle politie- en ordetroepen zich moeten terugtrekken van het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Wat de waarde van dat voorstel was, is onduidelijk, aangezien vooral leden van de oppositie bij de stemming aanwezig waren.

Betogers lieten vannacht een groep gevangengenomen politiemensen vrij. Niet alleen in Kiev is het geweld geëscaleerd. Ook in de westelijke stad Lviv zijn donderdagavond zeker twee leden van de speciale eenheid omgekomen bij een bomaanslag op een politiebureau, zeggen autoriteiten.

Dodental

Het dodental van het geweld tussen tegenstanders van de regering en ordetroepen is woensdag en donderdag ten minste opgelopen tot 77, meldt het ministerie van Volksgezondheid in Kiev. Dokters die voor de oppositie werken, melden zelfs meer dan 100 doden aan persbureau EPA.

De Europese Unie (EU) heeft donderdag gerichte sancties aangekondigd na overleg tussen ministers van Buitenlandse Zaken. Zo komt er een visumverbod voor hen die verantwoordelijk zijn voor het hevige en dodelijke geweld in Oekraïne en worden hun tegoeden op rekeningen in EU-lidstaten bevroren.

De Nederlandse regering raadt reizen naar Kiev, Ternopil, Lviv, Rivne, Ivano-Frankivsk en Khemlnytsky af.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.