buitenland

Protesten in Oekraïne ontsporen volledig, dodental loopt op

Door Tom Reijner - 18 februari 2014

Het leek wat rustiger te worden in Oekraïne deze week, maar plotseling zijn de protesten tegen de regering van president Viktor Janoekovitsj uit de hand gelopen. Bij gewelddadigheden tussen demonstranten en de oproerpolitie vielen dinsdag zeker negen doden.

Het gaat om twee agenten en zeven burgers. De laatste uren liep het dodental snel op. Rond het parlementsgebouw vielen meer dan honderd gewonden.

Weigering

De gevechten braken uit nadat parlementsvoorzitter Vladimir Ribak weigerde een hervorming van de grondwet op de politieke agenda te zetten.

De gewelddadige wending was niet verwacht. Betogers stopten zondag met de bezetting van het stadhuis van Kiev. Ze deden dat na toezeggingen van de president die een verzoenende toon aansloeg.

Ultimatum

Maar de regering kondigde vanmiddag aan het bolwerk van het protest, gecentreerd rond het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad Kiev, te ontruimen.

Eerder vandaag werd een ultimatum afgekondigd: als de demonstranten voor 18.00 uur (17.00 uur Nederlandse tijd) geen eind had gemaakt aan het geweld, zou de politie ingrijpen en de demonstranten verdrijven.

Waterkanonnen

De politie heeft intussen drie waterkanonnen opgesteld en de toegang tot het plein geblokkeerd. Volgens de laatste berichten zou daarmee de ontruiming van het plein zijn begonnen. Vrouwen en kinderen zijn opgeroepen om het centrum van Kiev te verlaten.

Een aanval wordt niet uitgesloten, melden de autoriteiten. De demonstranten verzetten zich onder meer met vuurwerk, stenen en brandende autobanden.

Er zijn naar schatting twintigduizend demonstranten op het plein, onder wie ook extremistische, gewapende tegenstanders van de regering.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.