buitenland

Rechtszaak oud-president Egypte alweer uitgesteld

Door Anna Vossers - 16 februari 2014

De Egyptische oud-president Mohammed Morsi moest zondag opnieuw voor de rechter verschijnen, ditmaal in een zaak over spionage en samenzwering om terroristische aanslagen te organiseren. De zaak is kort nadat deze begon alweer uitgesteld tot 23 februari.

Morsi is zondagochtend per politiehelikopter van de Burj al-Arab-gevangenis naar de zwaarbewaakte rechtbank in de politieacademie in de hoofdstad Caïro overgebracht, meldt de BBC. Maar zijn verdediging liep al snel de zaal uit, omdat zijn advocaten het er niet mee eens zijn dat Morsi, net als bij eerdere zittingen, in een geluidsdichte kooi werd geplaatst.

Vier rechtszaken

Sinds Morsi op 3 juli vorig jaar werd afgezet door het leger, is hij voor meerdere misdaden aangeklaagd. Dit is de vierde rechtszaak die tegen hem loopt. Zijn aanhangers zeggen dat hij het slachtoffer is van politieke vervolgingen.

Morsi staat in dit geval met 35 andere leden van de Moslimbroederschap terecht. De aanklager beschuldigt Morsi van samenzweringen met terreurorganisaties Hezbollah uit Libanon, het Palestijnse Hamas en de Iraanse Revolutionaire Garde. Hij kan hiervoor de doodstraf krijgen.

Telkens rumoerig

De eerste rechtszaak is in november gestart en gaat over de dood van betogers eind 2012. De tweede gaat overeen gewelddadige gevangenisuitbraak, in 2011, waarbij politieagenten werden gedood. De vierde rechtszaak gaat om het beledigen van de rechterlijke macht.

Tot nu toe verlopen de rechtszaken telkens rumoerig: Morsi schreeuwt geregeld vanuit zijn verdachtenkooi dat hij nog de president van Egypte is.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.