buitenland

Reisadvies Oekraïne aangescherpt, sancties niet uitgesloten

Door Servaas van der Laan - 19 februari 2014

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Oekraïne aangescherpt. Ook sluit Nederland economische sancties niet uit wanneer de regering geweld blijft inzetten.

Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Waakzaamheid

‘Nederlanders wordt geadviseerd in het gehele land extra waakzaamheid te betrachten, grote menigten en samenscholingen te vermijden en de berichtgeving over demonstraties dagelijks te volgen,’ schrijft Timmermans. De ambassade in Kiev staat met tweehonderd Nederlanders aldaar in contact.

Timmermans schrijft ‘geschokt’ te zijn door de gebeurtenissen op het Maidan-plein waar het leger de actievoerders probeert te verdrijven. Timmermans heeft woensdag met zijn Oekraïense collega gebeld en hem gevraagd om de dialoog met de oppositie weer op te pakken.

Sancties

‘Als het Oekraïense leiderschap daarentegen kiest voor een gewelddadige, ondemocratische weg, zal dit niet zonder gevolgen blijven voor onze relaties,’ waarschuwde Timmermans in de brief.

Donderdag zullen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie in een spoedzitting bijeenkomen om te praten over het geweld in Oekraïne. Daar zal onder meer worden gesproken over het bevriezen van tegoeden, opleggen van een reisverbod voor specifieke individuen, een wapenembargo en/of een verbod op de levering van middelen die kunnen worden gebruikt voor interne repressie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.