buitenland

Russische ‘invasie’ op de Krim, NAVO roept op tot kalmte

Door Servaas van der Laan - 28 februari 2014

Militairen van het Russische leger hebben de militaire vliegvelden Sebastopol en Simferopol op het schiereiland de Krim ingenomen. Oekraïne spreekt van een ‘gewapende invasie’.

Dat meldt het persbureau Interfax vrijdagochtend.

Bezetting

De militairen zouden zwaar bewapend zijn. Ze dragen helmen en gepantserde kleding. Ook hebben ze gepantserde voertuigen meegenomen. Volgens militaire bronnen willen de Russen voorkomen dat radicalen de vliegvelden innemen.

Rusland is niet te spreken over de tijdelijke regering omdat er helemaal geen sprake is van nationale eenheid. ‘Extremistische nationalisten’ hebben nu vrij spel, vinden de Russen.

Gewapende invasie

Maar de nieuwe Oekraïense regering is niet bepaald blij met de Russische bezetting. De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, spreekt van een ‘gewapende invasie’. Volgens Avakov is de bezetting in strijd met ‘alle internationale afspraken en normen’.

Na het vertrek van president Viktor Janoekovitsj hebben de betogers in Kiev de macht gegrepen. Dit zorgt voor spanningen op de Krim waar veel Etnische Russen wonen. Een meerderheid van hen erkent het nieuwe gezag niet.

Maar de Turks etnische Krim-Tataren, willen juist weer dat het nieuwe gezag snel de orde herstelt. Ook de NAVO bemoeit zich intussen met het conflict. Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen vraagt de Russen met klem geen militaire actie te ondernemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.