buitenland

Rust in centrum Kiev, premier Oekraïne vlucht grens over

Door Tom Reijner - 23 februari 2014

Na dagen van gevechten die uiteindelijk leidden tot de afzetting van president Viktor Janoekovitsj en de vrijlating van oud-premier Joelia Timosjenko, is het weer wat rustiger in Oekraïne. De nacht van zaterdag op zondag verliep zonder grote problemen.

Oppositieleden houden de wacht op het Onafhankelijkheidsplein van Kiev, de hoofdstad van het land.

Vlucht

De Oekraïense oud-premier Nikolai Azarov, die eind januari onder druk van de demonstranten aftrad, wachtte de nieuwe politieke situatie niet verder af. Hij is gevlucht naar Rusland.

Het parlement van Oekraïne wil zondag nog een nieuwe premier kiezen. Joelia Timosjenko, de gisteren vrijgelaten oud-premier, is een van de kandidaten. Zij sprak na haar vrijlating uit een gevangenisziekenhuis in de oostelijk gelegen stad Charkov de menigte toe op het Onafhankelijkheidplein in Kiev.  Andere kanshebbers voor het premierschap zijn Arseni Jatsenjoek, een partijgenoot van Timosjenko, en de zakenman Pjotr Porosjenko.

Afzetting

Waar de afgezette president Viktor Janoekovitsj zich bevindt, is onduidelijk. Eerder waren er berichten dat hij naar Rusland wilde vluchten, maar op het vliegveld werd tegengehouden door de grenspolitie. Het vliegtuig waarin hij zat, zou geen toestemming hebben gehad het land te verlaten. Mogelijk is de president nu ergens in de buurt van de stad Donjetsk.

Zaterdag stemde het Oekraïense parlement in met een afzettingsprocedure tegen de president. Janoekovitsj noemde de stemming in een optreden op tv een ‘staatsgreep‘. Van vrijwillig opstappen wil hij niets weten.

Op 25 mei vinden er nieuwe presidentsverkiezingen plaats in Oekraïne, besloot het parlement gisteren.

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.