buitenland

Rutte ontmoet Poetin op openingsdag Olympische Spelen

Door Servaas van der Laan - 03 februari 2014

Premier Mark Rutte (VVD) spreekt vrijdag op de openingsdag van de Olympische Winterspelen in Sotsji met de Russische president Vladimir Poetin. Het gesprek zal naast mensenrechten een ‘brede agenda’ hebben.

Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maandag bekendgemaakt.

Erkenning

Volgens de RVD is het gesprek voorafgaande aan het Olympische toernooi een uiting van ‘erkenning van de intensieve relatie tussen Rusland en Nederland’.

Na afloop is er geen gezamenlijke persconferentie maar vermoedelijk zal Rutte achteraf wel iets zeggen over de ontmoeting. Poetin zal Rutte in de presidentiële residentie in Sotsji ontvangen.

Rutte, Schippers en Koning

Rutte zal vrijdag na het gesprek samen met Koning Willem-Alexander de openingsceremonie bijwonen. Zaterdag is de premier nog in Rusland waarna hij weer zal vertrekken.

Koning Willem-Alexander blijft tot dinsdag 11 februari in Sotsji. Minister van Volksgezondheid en Sport Edith Schippers (VVD) zal tussen 17 en 20 februari ons land vertegenwoordigen.

Zware delegatie

Niet iedereen in Nederland is even blij met die zware delegatie vanwege de mensenrechtensituatie in Rusland die te wensen over zou laten. Maar volgens Rutte is een zware delegatie juist beter in staat om mensenrechten aan te stippen. Hij en minister Schippers zullen ook praten met mensenrechtenorganisaties in het land.

Ter voorbereiding spreken Rutte en Schippers met homobelangenclub COC over de situatie van homo’s in Rusland die volgens het COC zorgelijk zou zijn. Een verzoek om een vertegenwoordiger van de homowereld mee te nemen naar Rusland werd door het kabinet afgewezen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.