buitenland

Thaise premier ontvlucht Bangkok na maandenlange protesten

Door Anna Vossers - 24 februari 2014

De Thaise premier Yingluck Shinawatra heeft de Thaise hoofdstad Bangkok verlaten en verblijft op een locatie zo’n 150 kilometer verderop. Dit weekend kwamen ten minste drie mensen om het leven bij een demonstratie.

Haar medewerkers die hebben laten weten dat zij niet meer in Bangkok is, laten niet weten waar zij dan wel is. Het is ook niet bekend wanneer Yingluck Shinawatra vertrokken is is.

De premier is vorige week dinsdag voor het laatst in de hoofdstad gezien. De regering van Thailand probeert ondanks de grootschalige betogingen elders nog steeds het werk voort te zetten.

Politieke crisis

Tegenstanders van Shinawatra eisen al maandenlang dat zij opstapt en dat de invloed van haar broer, de in 2006 door het leger afgezette oud-premier Thaksin Shinawatra, afneemt. Zij beschuldigen de Shinawatra’s van vriendjespolitiek en corruptie.

De protesten hebben tot een ernstige politieke crisis geleid. Zeker twintig mensen zijn sinds november om het leven gekomen bij betogingen, schat het Erawan Medisch Centrum.

Verkiezingen

Shinawatra’s tegenstanders hebben de vervroegde verkiezingen eerder deze maand geboycot. Het verkiezingsproces duurt bovendien nog ten minste tot eind april, omdat in delen van het land nog moet worden gestemd. Een rechter heeft al bepaald dat zelfs die datum niet te doen is.

Het leger houdt zich tot dusver afzijdig. In het verleden hebben militairen herhaaldelijk staatsgrepen gepleegd.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.