buitenland

Tientallen betogers gearresteerd bij rechtbank Moskou

Door Anna Vossers - 24 februari 2014

Tientallen betogers, onder wie oppositieleider Aleksej Navalny en twee Pussy Riot-vrouwen, zijn maandag opgepakt bij de rechtbank in Moskou. Zij demonstreerden tegen de veroordeling van acht tegenstanders van Poetin.

Volgens activisten zijn er zelfs 230 betogers opgepakt, meldt persbureau Reuters.

Zeven van Poetins tegenstanders moeten 2,5 tot 4 jaar de gevangenis in vanwege onlusten bij een protestmars op 6 mei 2012, besliste de rechtbank in Moskou vorige week al. Een achtste betoger kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. De veroordeling leidde vrijdag eveneens tot protesten.

Protesten

Buiten de rechtbank demonstreerden maandag volgens de Russische politie ongeveer 200 mensen, volgens Kremlin-critici ging het om een veelvoud hiervan.

De betogers zien het proces als een poging van het Kremlin om tegenstanders de mond te snoeren. De betreffende protestmars van tienduizenden tegenstanders van Poetin, aan de vooravond van diens derde beëdiging als president, verliep vredig, totdat de politie de toegang tot het Bolotnajaj-plein afsloot.

Voor de onlusten van 6 mei 2012 werden volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International tussen 400 en 650 betogers opgepakt, van wie er enkele tientallen zijn vervolgd. Er zijn geen politieagenten vervolgd, terwijl die wel buitensporig geweld zouden hebben gebruikt.

Pussy Riot

Onder de betogers die maandag zijn opgepakt, zouden onder meer Maria Aljochina en Nadezjda Tolokonnikova zijn. De twee leden van oppositiegroep Pussy Riot werden vorige week ook al aangehouden in Sotsji, waarbij zij naar eigen zeggen werden mishandeld.

In december kwamen de vrouwen vrij na een straf van anderhalf jaar te hebben uitgezeten in een strafkamp. Ze waren veroordeeld, omdat zij in een kathedraal een anti-Poetinlied zongen.

Navalny

Dissident Aleksej Navalny, die ook zou zijn gearresteerd, werd al in de zomer vrijgelaten in afwachting van het hoger beroep van zijn celstraf van vijf jaar. Navalny is veroordeeld voor het verduisteren van 400.000 euro bij een houtverwerkingsbedrijf, maar ontkent de beschuldigingen en houdt vol dat hij slachtoffer is van een politiek proces.

In september verloor hij de burgemeestersverkiezingen van Moskou, waarbij volgens hem werd gefraudeerd.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.