buitenland

Tientallen doden bij gevechten Centraal-Afrikaanse Republiek

Door Tom Reijner - 04 februari 2014

Bij confrontaties tussen islamitische en christelijke groepen in de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn zeker zeventig doden gevallen.

In het plaatsje Boda, 100 kilometer ten westen van de hoofdstad Bangui, gingen inwoners met elkaar op de vuist. Ook beschoten zij elkaar met geweren en werden kapmessen gebruikt. Tijdens de gevechten zijn ook tientallen huizen in brand gestoken.

Geweld

In de Centraal-Afrikaanse Republiek, een land gelegen in het hart van Afrika en buurland van onder meer Sudan, Kameroen, Tsjaad en Congo, is sprake van grootschalig geweld sinds rebellen vorig jaar maart president François Bozizé verdreven.

Ruim zestienhonderd Franse en vierduizend Afrikaanse militairen proberen het geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek in te dammen.

Bolwerk

Net als in Mali, waar Frankrijk ook militair ingreep, dreigt in de Centraal-Afrikaanse Republiek een bolwerk van fundamentalistische moslimstrijders te ontstaan.

Sinds maart zijn meer dan tweeduizend burgers gedood en ongeveer één miljoen op de vlucht geslagen. Dat is eenvijfde van de bevolking van de Centraal-Afrikaanse Republiek.

In Bangui is het intussen al wat rustiger geworden, maar in het noorden en westen hebben nog geregeld gevechten plaats.

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.