buitenland

Tientallen gevangenen Afghanistan vrij ondanks protest Amerika

Door Tom Reijner - 13 februari 2014

Uit de beruchte Bagram-gevangenis bij de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn, ondanks felle protesten van de Verenigde Staten, vijfenzestig gevangenen vrijgelaten. De Amerikanen zeggen dat de mannen verantwoordelijk zijn voor aanvallen op NAVO- en Afghaanse troepen.

Dat meldde de BBC donderdag.

Bommen

Volgens de Amerikanen is het gevaarlijk om de gevangenen vrij te laten. Zo zou een van de mannen zijn opgepakt, nadat hij gewond raakte bij een aanval op de Afghaanse troepenmacht. Anderen zijn gearresteerd omdat zij wapens droegen en materiaal voor bommen bij zich hadden.

De Verenigde Staten zeggen dat er voldoende bewijs bestaat tegen de vrijgelaten gevangenen.  De Afghaanse regering blijft bij het besluit en zegt juist dat het gepresenteerde bewijs tegen de gedetineerden onvoldoende is.

Taliban

De BBC schrijft dat het laatste bevel van president Hamid Karzai afkomstig is. Karzal keert zich al geruime tijd tegen het complex, waar vooral Taliban-strijders en andere terroristen gevangen zitten.

Sinds de Amerikanen de Bagram-gevangenis vorig jaar maart overdroegen aan Afghanistan zijn honderden gevangenen vrijgelaten.

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.