buitenland

Tijdelijk president waarschuwt voor uiteenvallen Oekraïne

Door Tom Reijner - 25 februari 2014

De Oekraïense interim-president Aleksandr Toertsjinov ziet een mogelijk gevaar voor de eenheid van zijn land opdoemen. Hij waarschuwt dat na de opstand en de afzetting van president Viktor Janoekovitsj Oekraïne wel eens zou kunnen vervallen in ‘separatisme’ – het streven naar afscheiding.

De uitlatingen van de president komen nadat er in het Russischtalige gedeelte van Oekraïne aanhoudend wordt geprotesteerd tegen de nieuwe situatie waarin de zogenoemde ‘pro-Europese’ oppositie de dienst uitmaakt. Met name in de Krim-regio, in het zuiden van het land, keren demonstranten zich tegen de nieuwe machthebbers.

De vorming van een regering van ‘nationale eenheid’ is uitgesteld tot donderdag, schrijft BBC dinsdag.

Ontslag

Intussen zijn er berichten dat de voormalige assistent van Janoekovitsj, Andriy Kliuyev, zou zijn beschoten in zijn auto. Hij was op weg naar de hoofdstad Kiev en kwam uit de Krim-regio.

Daar had hij net zijn ontslag aangeboden aan de afgezette president. Hij zou bij die schietpartij gewond zijn geraakt, maar niet in levensgevaar verkeren.

Berechting

Het parlement  bepaalde eerder vandaag dat de verdreven president moet worden berecht door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Janoekovitsj zou verantwoordelijk zijn voor de dood van meer dan honderd demonstranten.

Of het ICC daadwerkelijk in actie komt, is nog maar de vraag omdat Oekraïne nog niet is aangesloten bij het strafhof. Het land kan de rechtsmacht van het ICC wel aanvaarden, en vragen om Janoekovitsj en de anderen te berechten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.