buitenland

Timmermans: grondwet Tunesië ‘voorbeeld andere landen’

Door Tom Reijner - 07 februari 2014

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans feliciteert de Tunesiërs vrijdag met hun nieuwe grondwet. De tekst is volgens Timmermans het resultaat van ‘twee jaar hard werken, intensieve gesprekken en de bereidheid compromissen te sluiten’.

‘Een voorbeeld voor andere landen,’ voegt hij daaraan toe. ‘Nederland zal Tunesië blijven steunen in de opbouw van een vrij, open en democratisch Tunesië.’

Ceremonie

Vandaag is in het Noord-Afrikaanse land een ceremonie ter gelegenheid van de goedkeuring van de nieuwe grondwet. In de tekst zijn de gelijkheid van man en vrouw en godsdienstvrijheid vastgelegd.

Het woord ‘sharia’ komt niet in de grondwet voor, al staat er wel dat de overheid het islamitische karakter van Tunesië moet waarborgen.

Opstanden

Tunesië was eind 2010 het eerste Arabische land waar ontevreden burgers de straat opgingen om te protesteren tegen zaken als wanbeleid, corruptie en armoede.

Die opstanden breiden zich nadien uit over andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, zoals Egypte, Libië en Jemen. Die opstanden werden ook wel de ‘Arabische lente’ genoemd, maar tot veel optimisme leidden die revoltes niet.

Moord

In Egypte is het na de afzetting van president Hosni Mubarak nog altijd erg chaotisch en is van democratie geen sprake. In Libië hebben geregeld aanslagen plaats en maken gewapende groepen de dienst uit.

De veiligheidssituatie in beide landen is erg onvoorspelbaar. In Syrië mondde de ‘Arabische lente’ uit in een bloedige burgeroorlog.

Ook in Tunesië was sprake van geweld, met als dieptepunt de moord op twee belangrijke seculiere politici. Met de grondwet is een eerste stap naar een democratischer bestel gezet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.