buitenland

Timosjenko geen premier, ‘Janoekovitsj blijft in Oekraïne’

Door Tom Reijner - 23 februari 2014

Het parlement van Oekraïne wacht zeker tot maandag met het benoemen van een nieuwe premier. De aanwezige parlementariërs konden zondag maar geen besluit nemen over de invulling van belangrijke politieke functies.

De zaterdag vrijgelaten Joelia Timosjenko, één van de leiders van de oppositie, is geen kandidaat. Ze wil meedoen aan de presidentsverkiezingen op 25 mei.

Haar partij meldde eerder vandaag dat ze wel degelijk een serieuze poging wilde ondernemen om premier te worden. Maar zelf zei ze dat die voordracht niet met haar was overlegd en dat deze dus als een ‘verrassing’ kwam.

Tijdelijk

De belangrijkste kandidaten zijn nu Arseni Jatsenjoek, een partijgenoot van Timosjenko, en de zakenman Pjotr Porosjenko. De vorige premier, Nikolaj Azarov, trad eind januari onder druk van de oppositie af. Hij is intussen uitgeweken naar Rusland.

De parlementariërs namen wel een andere beslissing, De voorzitter van het parlement, Aleksandr Toertsjinov, wordt tot aan de verkiezingen de tijdelijke president van Oekraïne.

Hij heeft het parlement tot dinsdag de tijd gegeven om een regering van nationale eenheid te vormen, een opdracht die volgens hem ‘prioriteit’ heeft.

Staatsgreep

Hij is daarmee de opvolger van de afgezette president Viktor Janoekovitsj, die zich nu ergens in het Russischtalige deel van het land zou ophouden. Dat Janoekovitsj het niet eens is met de gang van zaken, bleek wel uit een tv-interview gisteren. Daarin sprak hij van een ‘staatsgreep’.

Hij zou volgens een naaste medewerkers niet van plan zijn het land te verlaten. Bovendien wil hij zijn plichten als president blijven vervullen, Zijn partij heeft hem intussen laten vallen.

In een officiële verklaring meldt de partij dat Janoekovitsj verantwoordelijk is ‘voor de tragische gebeurtenissen’ van de afgelopen week. Tevens wordt de afgezette president beschuldigd van ‘verraad’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.