buitenland

Ugandees roddelblad publiceert top-200 van homoseksuelen

Door Servaas van der Laan - 25 februari 2014

De jacht op homoseksuelen in Uganda is geopend. Roddelblad Red Pepper publiceert dinsdag een top-200 van Ugandese homoseksuelen inclusief naam en foto.

‘Onthuld! De namen van tweehonderd Ugandese homo’s,’ schrijft de krant op de voorpagina.

Jacht

Daarmee reageert de krant op de aangenomen anti-homowet in het land die toestaat dat homoseksualiteit zwaarder wordt bestraft. Wie in de krant een naam van een kennis ziet staan, is nu wettelijk verplicht om die persoon aan te geven.

Volgens de nieuwe wet wordt het verzwijgen van vermoedens over iemands homoseksuele geaardheid ook bestraft. De Ugandese tabloid opent duidelijk de aanval op homoseksuelen in het land.

Draconisch

Verderop schrijft de krant ‘Wist u dat homoseksualiteit in 1979 in Zweden als ziekte werd beschouwd?’. Ook waarschuwt de president voor ‘de gevaren van orale seks’.

Overigens is het niet de eerste keer dat Red Pepper met een dergelijke lijst komt. In 2007 publiceerde de krant ook al een homolijst. Andere kranten in het land publiceerden eerder al vergelijkbare lijsten.

Asielbeleid

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) maakte bekend dat het asielbeleid voor Ugandese homo’s zal worden versoepeld. Teeven noemt de nieuwe wet ‘draconisch’.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft de financiële steun aan het regime van president Museveni laten stopzetten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.