buitenland

Vastgoedondernemer Jan Dirk Paarlberg alweer vrijgelaten

Door Anna Vossers - 24 februari 2014

De vorige week bij Saint-Tropez gearresteerde vastgoedondernemer Jan Dirk Paarlberg is alweer op vrije voeten. Paarlberg heeft wel zijn paspoort moeten inleveren en moet zich regelmatig melden bij de politie.

De Franse rechter vindt dat hij om gezondheidsredenen niet kan worden opgesloten, meldt De Telegraaf maandag. Het Nederlands Openbaar Ministerie kan de reden van de vrijlating niet bevestigen, maar erkent dat de 57-jarige vastgoedhandelaar uit de cel is en onder justitieel toezicht staat.

Vier jaar cel

Paarlberg, die in Nederland nog een celstraf van vier jaar moet uitzitten vanwege onder meer witwassen van afpersgeld van topcrimineel Willem Holleeder, valsheid in geschrifte, belastingfraude en oplichting, werd donderdag op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) aangehouden in zijn buitenverblijf aan de Côte d’Azur.

Zijn advocaat tekende direct bezwaar aan tegen de aanhouding en verzocht vrijdag om zijn vrijlating. De rechter bepaalde dat hij terug mocht naar zijn tweede huis.

Franse rechter

Deze week verschijnt Paarlberg in Nice opnieuw voor de rechter. Die beslist of en wanneer Paarlberg aan Nederland wordt uitgeleverd.

Het Openbaar Ministerie in Nederland liet Paarlberg eerder in vrijheid het definitieve oordeel van de hoogste rechter afwachten, omdat hij ernstig ziek was. De Hoge Raad besliste vorige week dat zijn straf moest doorgaan. Zolang Paarlberg zich in Frankrijk bevindt, is zijn lot in de handen van de Franse rechter.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.