buitenland

Verkrachte Indiase vrouw vermoord op weg naar rechtbank

Door Anna Vossers - 07 februari 2014

Een jonge Indiase vrouw die op weg was naar de rechtbank in de Indiase stad Mathura om te getuigen over haar verkrachting is doodgeschoten. Haar moeder, die met haar meeliep, raakte zwaargewond.

Dat meldt de Indiase tv-zender NDTV, die beelden van de moeder in het ziekenhuis heeft laten zien.

Guru

De 25-jarige vrouw zou drie jaar geleden zijn verkracht door een lokale guru, die daarvoor nooit is gearresteerd. Dinsdag zou haar zaak eindelijk voor de rechter komen.

Kort nadat zij haar huis verliet, werd zij neergeschoten. Het slachtoffer overleed ter plekke aan haar verwondingen.

Twee mannen zijn gearresteerd. Het is volgens de Indiase zender nog niet duidelijk of de mannen banden hadden met de guru.

Geweld tegen vrouwen

Het is de zoveelste verkrachtingszaak in India die de aandacht trekt. In India is een nationaal debat op gang gekomen over het geweld tegen vrouwen toen in december 2012 een 23-jarige studente aan de verwondingen overleed die zij opliep bij een groepsverkrachting in een bus. Een paar maanden later kwam een vijfjarige peuter om het leven, nadat een man haar bruut verkrachtte.

Half januari van dit jaar werd een Deense toeriste in New Delhi het slachtoffer van een groepsverkrachting, en deze week werd een 25-jarige man gearresteerd voor de verkrachting van een achtjarig meisje.

De Verenigde Naties hebben een speciale rapporteur, Rashida Manjoo, naar India gestuurd, die ervoor pleit dat daders niet langer ongestraft blijven. Vier daders van de dodelijke verkrachting in een bus zijn inmiddels ter dood veroordeeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.