buitenland

Vier vragen over het dodelijke spel ‘neknominating’

Door Anna Vossers - 10 februari 2014

Het populaire drankspel ‘neknominating’, waarbij jongeren elkaar nomineren om extreme hoeveelheden drank in één keer achterover te slaan, heeft afgelopen weekend waarschijnlijk weer twee dodelijke slachtoffers gemaakt in Groot-Brittannië. Wat is dit voor ‘spel’ en hoe heeft het zich kunnen verspreiden?

Elsevier.nl zette de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij over het fenomeen ‘neknominating’.

1. Wat is ‘neknominating’?

In januari schreef Elsevier.nl al over ‘neknominating‘: een internetrage waarbij jongeren elkaar uitdagen om veel te drinken – wie in een filmpje wordt genomineerd, moet liefst binnen 24 uur een video delen waarin hij in één keer een alcoholisch drankje opdrinkt en een bekende nomineert om hetzelfde te doen.

2. Waar komt het spel vandaan?

De rage is begonnen in Australië. Volgens het Australische tv-programma A Current Affair begon het spel op een school in West-Australië, waar een jongeman een filmpje maakte van hoe hij een drankje achteroversloeg en twee vrienden nomineerde hetzelfde te doen.

Zij nomineerden hun vrienden, die gingen de uitdaging aan, er werd een Facebookpagina aangemaakt en het kettingspel verspreidde zich vervolgens via het Verenigd Koninkrijk naar de rest van de wereld.

3. Sinds wanneer is het spel dodelijk?

Spelers begonnen elkaar te overtreffen. Zo plaatsten jongeren video’s waarin zij achter het stuur ‘neknominaten’. Maar ook de hoeveelheden drank werden extremer.

In Ierland overleden begin februari al twee jonge mannen waarvan wordt aangenomen dat zij het spel hadden gespeeld. Dit weekend overleden volgens Britse media twee mannen door het spel: The Daily Mirror meldt dat een 20-jarige oud-gymnasiumleerling bezweek aan het achteroverslaan van 1,5 liter van een mix van wodka, whiskey en bier. De BBC meldt dat een 29-jarige man waarschijnlijk overleed na het spel.

4. Is dat niet genoeg reden om deze domme rage te stoppen?

Enigszins. De Ierse Facebookpagina van het spel, met meer dan 25.000 volgers, is sinds de dood van de jonge Ier Joe Byrne veranderd in een anti-neknominatingpagina. De nieuwe slogan: neknominations zijn dom en gevaarlijk!

Intussen zijn er ook mensen die elkaar nomineren voor een ‘RAK‘, een random act of kindness oftewel om iets aardigs te doen voor een vreemde, gestart door de Zuid-Afrikaan Brent Lindeque die eten weggaf aan voorbijgangers. Ook in Groot-Brittannië zijn dit soort tegenacties gestart, zoals door een dj die liever een kopje thee achteroverslaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.