buitenland

Witte Huis: Egypte mag journalisten niet vervolgen

Door Shari Deira - 04 februari 2014

Egypte moet alle aanklachten tegen journalisten, onder wie de Nederlandse journalist Rena Netjes, laten vallen. Journalisten moeten hun werk in vrijheid kunnen doen.

Dat zegt een woordvoerder van het Witte Huis dinsdag. ‘We hebben er bij de Egyptische regering sterk op aangedrongen om de aanklachten te laten vallen en de journalisten en academici die in de gevangenis zitten, vrij te laten.’

Vlucht

Netjes was vorige week een van de vier journalisten die werden aangeklaagd. Dinsdagmiddag arriveerde de journalist op Schiphol nadat ze Egypte met de eerste de beste vlucht had verlaten. Ze verbleef daarvoor bij de Nederlandse ambassade.

Het Openbaar Ministerie in Egypte maakte vorige week bekend dat vier buitenlandse journalisten die werken voor de Arabische nieuwszender Al-Jazeera worden aangeklaagd. Er was enige verwarring, omdat Netjes nooit voor de zender heeft gewerkt, alleen een informatief gesprek heeft gehad met een van de medewerkers.

Terugkeren

De Nederlandse ambassade in Caïro bemiddelde bij Egyptische autoriteiten, waardoor Netjes het land kon verlaten. Ze hoopt dat ze ooit kan terugkeren naar Egypte, waar ze jarenlang studeerde en werkte.

‘Het zou raar zijn als ik daar nooit meer heen kan,’ zei Netjes op Schiphol. Ze heeft alles in Egypte moeten achterlaten.

Netjes werd in april al een keer gearresteerd in Egypte op verdenking van spionage. Na een dag kwam ze weer vrij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.