buitenland

‘Zoon Kosovaarse oud-president verkoopt illegaal Schengenvisa’

Door Servaas van der Laan - 06 februari 2014

Agenten van de Europese politiemissie EULEX hebben in Kosovo tien personen gearresteerd die ervan worden verdacht illegaal visa voor de Schengenzone te hebben verkocht. De zwendelaars zouden de documenten onder meer via de Italiaanse ambassade in Pristina hebben verkocht.

Dat meldt persbureau Reuters.

Presidentszoon

Onder de verdachten is de zoon van de onafhankelijkheidsstrijder en voormalige Kosovaarse president Ibrahim Rugova. De tien arrestanten worden verdacht van medewerking aan een criminele organisatie en fraude ten nadele van de Italiaanse diplomatieke missie in de jonge Balkanstaat.

Illegale visa

Volgens lokale media verkocht de groep illegaal visa voor de Schengenzone. De voormalige Servische provincie is een potentiële kandidaat-lidstaat van de Europese Unie. Inwoners mogen niet zomaar de Schengenzone betreden en hebben daar een visum voor nodig. Het land ligt bovendien op een populaire migratieroute van illegalen uit Afrika en het Midden-Oosten.

De Italiaanse ambassadeur in Pristina Andreas Ferrarese wil de berichten over de zwendel bevestigen noch ontkennen. ‘Ik kan niet in detail ingaan op de zaak vanwege privacybescherming en de voortgang in het onderzoek,’ laat hij weten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.