buitenland

Advies WHO: eet maximaal zes theelepels suiker per dag

Door Anna Vossers - 05 maart 2014

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat de maximaal aanbevolen hoeveelheid suiker halveren. Als het aan de WHO ligt, eet een volwassene met een gemiddeld gewicht voortaan niet meer dan 25 gram of zes theelepels suiker per dag.

Tot nu toe adviseerde de organisatie nog dat maximaal 10 procent van de ingenomen calorieën uit suikers bestonden, in de nieuwe richtlijn is dat 5 procent. Dat maakt de WHO woensdag bekend op haar website.

Ongemerkte suikerinname

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt met name voor de hoeveelheid suikers die mensen ongemerkt innemen. Zo is in een eetlepel ketchup ongeveer een theelepel suiker verwerkt. In een blikje frisdrank kan zelfs 40 gram suiker zitten, dat staat gelijk aan tien theelepels.

De 25 gram suiker die een volwassene nog maximaal op een dag zou moeten eten, is inclusief natuurlijke suikers die bijvoorbeeld in vruchtensap of honing voorkomen.

Overgewicht en gaatjes

De organisatie baseert de nieuwe richtlijn op onderzoeken naar overgewicht en naar cariës. Wie te veel suikers inneemt, heeft een verhoogd risico op obesitas en op gaatjes in het gebit.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat in de Verenigde Staten de suikerinname ongeveer vier keer hoger is dan de hoeveelheid uit het nieuwe advies. De gemiddelde Amerikaan eet en drinkt jaarlijks bijna 35 kilo suiker, dat is bijna 100 gram suiker per dag. In Nederland zou dat volgens het tijdschrift National Geographic niet veel minder zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.