buitenland

‘Al-Sisi treedt af, kondigt snel kandidatuur presidentschap aan’

Door Anna Vossers - 26 maart 2014

De Egyptische veldmaarschalk Abdel Fattah Al-Sisi stapt woensdag op als minister van Defensie. Het is de eerste stap van de 59-jarige militair om zich als president verkiesbaar te stellen.

Dat meldt de website van staatskrant Al-Ahram op basis van militaire bronnen in Egypte. Om president van Egypte te kunnen worden, moet Al-Sisi niet alleen het ministerschap opgeven, hij moet ook opstappen uit het leger. Het is wettelijk niet mogelijk om tegelijkertijd militair en kandidaat te zijn.

Eén tegenstander

Volgens Al-Ahram houdt de militair zeer binnenkort een toespraak waarin hij bekendmaakt dat hij verkiesbaar is. Algemeen wordt aangenomen dat Al-Sisi de verkiezingen zal winnen. Tot nu toe heeft pas een andere kandidaat zich gemeld: de linkse politicus Hamdeen Sabahi, die in 2012 derde werd bij toenmalige presidentsverkiezingen.

Al-Sisi, die bekend staat als een religieus man, is populair onder Egyptenaren die vorig jaar het aftreden van president Mohammed Morsi eisten. Zelf werd hij door Morsi naar voren geschoven als chef van de strijdkrachten en defensieminister en vervolgens speelde hij een hoofdrol toen het leger de Moslimbroeder afzette.

Hij is niet onomstreden, vanwege zijn rol bij het afzetten van Morsi. De veldmaarschalk wordt daarnaast beschuldigd van verantwoordelijkheid voor het doden van honderden aanhangers van de Moslimbroederschap in augustus vorig jaar, toen het leger twee protestkampen van Morsi-sympathisanten bestormde in Caïro.

Steun van Mubarak

Het leger beloofde vorige zomer presidentsverkiezingen. Er is nog altijd geen datum gekozen, maar interim-president Adly Mansour heeft wel beloofd dat Egypte uiterlijk 17 juli een nieuwe president heeft.

De militair heeft in ieder geval de steun van oud-president Hosni Mubarak, die dertig jaar lang onafgebroken aan de macht was tussen 1981 en 2011. Na wekenlange protesten op het Tahrirplein in Caïro vluchtte deze alleenheerser in februari 2011 naar badplaats Sharm el-Sheikh. Anderhalf jaar later werd Mubarak tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.