buitenland

Amerika: annexatie Krim ‘niets meer dan landjepik’

Door Tom Reijner - 18 maart 2014

Rusland schendt het internationaal recht door de Krim bij Rusland in te lijven. De annexatie van het schiereiland is niets meer dan het inpikken van land.

Dat zegt de Amerikaanse vicepresident Joe Biden dinsdag, vlak nadat de Russische president Vladimir Poetin in een vlammende toespraak de aansluiting van de Krim bij zijn land bevestigde.

Bedreigd

Biden is dinsdag en woensdag in de Poolse hoofdstad Warschau om het land en andere NAVO-landen in de omgeving nog eens extra te ondersteunen. Landen als Polen en Litouwen voelen zich bedreigd door de onrust op de Krim.

Polen riep onlangs leden van de verdragsorganisatie bijeen. ‘De NAVO blijft zich collectief verweren en zal in 2018 een raketafweersysteem in Polen hebben staan,’ beloofde Biden. De G8 heeft Rusland tijdelijk uitgesloten van bijeenkomsten. De andere landen willen niet met Rusland samenwerken wegens de Russische rol in de Krim-crisis.

Vergissing

Volgens Poetin is de Krim een ‘onafscheidelijk’ deel van Rusland. In zijn lange toespraak zocht hij frontaal de aanval met het Westen, dat naar zijn mening ‘een lijn heeft overschreden.’ Op het einde van zijn toespraak ondertekende hij samen met drie leiders van de Krim het verdrag over de aansluiting.

Voor de Russische president is het dan ook niet meer dan logisch dat hij de Krim ‘die altijd Russisch is geweest’ weer onder het gezag van Moskou stelt. Dat de toenmalige Sovjet-leider Nikita Chroetsjov de Krim in 1954 aan Oekraïne gaf, was een vergissing die Poetin nu naar eigen zeggen heeft rechtgezet.

De G8 heeft Rusland tijdelijk uitgesloten van bijeenkomsten. De andere landen willen niet met Rusland samenwerken wegens de rol in de Krim-crisis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.