buitenland

Amerika bevriest militaire samenwerking met Rusland

Door Tom Reijner - 04 maart 2014

De Verenigde Staten stoppen tijdelijk met alle militaire samenwerkingen met Rusland vanwege de Russische interventie op de Krim. Ook zijn komende handelsgesprekken met Rusland voor onbepaalde tijd opgeschort.

‘We dringen er bij Rusland op aan om de crisis in Oekraïne niet verder te laten escaleren en eisen dat Rusland zijn troepen op de Krim terugroept naar de bases,’ meldt het Pentagon een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie maandag (lokale tijd).

Sancties

De maatregel houdt onder meer in dat het Amerikaanse leger niet meer betrokken zal zijn bij (gezamenlijke) militaire oefeningen, havenbezoeken en vergaderingen in Rusland.

Naast het bevriezen van het militaire contact tussen de landen, staken de Amerikanen ook het overleg over investeringen en handel, liet het ministerie van Handel weten. De maatregelen komen nadat de Verenigde Staten eerder op maandag aankondigden sancties voor te bereiden.

Extra top

Niet alleen de Verenigde Staten maar ook de Europese Unie waarschuwde het Kremlin zijn militairen terug te halen. Gebeurt dat niet, dan volgen er maatregelen, zeiden de ministers van Buitenlandse Zaken.

Op donderdag komen de EU-leiders samen voor een extra top. Dan zal over mogelijke strafmaatregelen en de crisis in Oekraïne worden gesproken.

Bases

Intussen heeft de Russische president Vladimir Poetin zijn troepen, die sinds vorige week bezig zijn met grootschalige oefeningen in het westen en midden van zijn land, opgeroepen om terug te gaan naar hun bases.

De president gaf woensdag opdracht om ‘met spoed‘ te testen of het Russische leger in met name het westen van het land gevechtsklaar is.

Russische militairen vielen kort daarop het Oekraïense schiereiland de Krim binnen en zouden daar naar verluidt met 16.000 manschappen aanwezig zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.