buitenland

Amerika geeft 1 miljard dollar noodsteun aan Oekraïne

Door Servaas van der Laan - 04 maart 2014

De Verenigde Staten komt de nieuwe regering van Oekraïne tegemoet met een noodpakket van 1 miljard dollar (727 miljoen euro). Daarmee moeten de acute betalingsproblemen van het land voorlopig het hoofd worden geboden.

Dat heeft het Witte Huis dinsdag bekendgemaakt, meldt persbureau Associated Press.

Steunpakket

De aankondiging kwam op het moment waarop de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry voet op Oekraïense bodem zette.

De minister is in Kiev om de kersverse machthebbers een hart onder de riem te steken. Om de nieuwe regering te compenseren voor de teruglopende inkomsten uit energiewinning, neemt Kerry een verrassingspakket van 727 miljoen euro mee in zijn koffertje.

Trainers en waarnemers

In het steunpakket zit niet alleen financiële hulp. Amerika gaat medewerkers van de Oekraïense nationale bank en het ministerie van Financiën trainen. Ook zal het waarnemers voor de verkiezingen van 25 mei sturen.

Die verkiezingen zullen in ieder geval worden geboycot door de Russische president Vladimir Poetin. Het Kremlin erkent de nieuwe regering van Oekraïne immers niet.

Staatsgreep

Poetin zei dinsdag in een persconferentie dat ‘radicale groepen’ een ‘gewelddadige staatsgreep’ hebben gepleegd op president Viktor Janoekovitsj.

Poetin zal hoe dan ook nog niet overgaan tot militair ingrijpen. ‘Alleen wanneer het volk in Oekraïne uit eigen wil onze hulp inschakelt, zullen we tot actie overgaan,’ sprak de Russische president.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.