buitenland

Amerikaanse commando’s enteren gekaapte olietanker

Door Tomasz Blom - 17 maart 2014

Een eliteteam van de Amerikaanse Navy SEALs heeft zondagavond een door Libische militanten ingenomen olietanker geënterd. Het schip heeft 240.000 vaten ruwe olie aan boord en voer in de Middellandse Zee.

Dat meldt het Pentagon maandag. Volgens de verklaring is er niemand gewond geraakt.

De Libische en Cypriotische regeringen hadden om de actie gevraagd. Amerikanen enterden de tanker in internationale wateren in de buurt van Cyprus. Onder Amerikaanse begeleiding vaart het schip terug naar Libië.

Separatisten

Het schip, The Morning Glory, behoort toe aan de Sea Pride Shipping Inc. uit Sharjah, een van de Verenigde Arabische Emiraten, maar zou zijn overmeesterd door Libische separatisten.

Deze rebellen keerden zich na de omverwerping van kolonel Muammar Khaddafi in 2011 tegen de huidige Libische interim-regering en controleren diverse oliehavens in het oosten van het land.

Zij willen meer autonomie voor de oostelijke regio Cyrenaica en eisen daarbij een groter deel van de Libische olieopbrengsten op.

Noord-Korea

De Libische regering zegt dat de vaten aan boord van het schip, met een geschatte marktwaarde van zo’n 18 miljoen euro, toebehoren aan de Libyan National Oil Company. Het schip heeft de olie twee weken geleden illegaal ingeladen in de haven van As-Sidra, een van de plaatsen onder bewind van de Libische rebellen.

The Morning Glory ontsnapte afgelopen maandag aan een gewapende blokkade van de Libische marine, waarbij schoten werden gelost. Sindsdien was het schip spoorloos. Naar aanleiding van deze mislukte legeractie zette het Libische parlement premier Ali Zeidan vorige week af.

Verscheiden media berichten dat de tanker op het moment van ontsnappen onder Noord-Koreaanse vlag voer. Noord-Koreaanse functionarissen lieten in reactie weten niets met het schip te maken te hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.