buitenland

Australië verkleint zoekgebied Boeing 777 drastisch

Door Anna Vossers - 18 maart 2014

Australië heeft het zoekgebied voor de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines drastisch verkleind. Er wordt voor de zuidelijke route nog op een gebied van 600.000 vierkante kilometer naar het toestel gezocht.

Dat is nog steeds een gebied zo groot als Spanje en Portugal samen, maar aanzienlijk kleiner dan de originele 19 miljoen vierkante kilometer. Het zoekgebied ligt in de zuidelijke Indische Oceaan, ten zuidwesten van de stad Perth.

China heeft het zoekgebied op de zuidelijke route eveneens verkleind: het verplaatst de aandacht naar de Golf van Bengalen in het noordoosten van de Indische Oceaan. Malesië heeft het zoekgebied juist uitgebreid tot 2,24 miljoen vierkante zeemijl (ruim 4 miljoen vierkante kilometer, ongeveer zo groot als de Europese Unie).

 

Satellietgegevens

Australië baseert de zoeklocatie op de laatst bekende satellietgegevens van de Amerikaanse transportautoriteit NTSB, die maandag zijn vrijgegeven. Eerder was al bekend dat het vliegtuig waarschijnlijk is gekaapt, misschien door de piloten zelf, en vanuit Maleisië zowel naar het noorden als het zuiden kan zijn afgeweken.

Australië leidt de zoektocht op de zuidelijke route. De Australische marine heeft met hulp van gegevens over de golven en stromingen in de Indische Oceaan een ‘beste schatting’ gemaakt, over waar het toestel logischerwijs kan zijn terechtgekomen en waar het in tien dagen naartoe kan zijn gedreven. Gemiddeld zijn golven er 3 meter hoog. Ze hebben een snelheid van 25 knopen (vergelijkbaar met 46,3 kilometer per uur op het land).

Speld in hooiberg

John Young, die aan het hoofd van de marineautoriteit staat, heeft dinsdag gezegd dat het nog steeds ‘zoeken naar een speld in een hooiberg’ is en dat Australië er alles aan doet om met nieuwe analyses het gebied nog verder te verkleinen.

Australië zocht al met twee Orion-patrouillevliegtuigen mee, woensdag worden extra vliegtuigen ingezet. Schepen in de zuidelijke Indische Oceaan is gevraagd in het zoekgebied naar brokstukken uit te kijken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.