buitenland

Australiërs hoopvol over terugvinden verdwenen Boeing 777

Door Tom Reijner - 23 maart 2014

Drijvende objecten op zee ten zuidwesten van de Australische stad Perth voeden de hoop dat de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines wordt teruggevonden.

‘Het is nog te vroeg om zeker te zijn, maar we hebben nu zeer geloofwaardige elementen en er bestaat groeiende hoop, niet meer dan hoop, dat we bijna weten wat er is gebeurd met het vliegtuig,’  zegt de Australische premier Tony Abbott zondag.

Satellietbeelden

De zoekactie is nu gericht op een stuk oceaan op ongeveer 2.500 kilometer ten zuidwesten van de West-Australische stad Perth. Vanuit een vliegtuig zijn drijvende objecten gezien die nader moeten worden bekeken.

Het gaat waarschijnlijk om een houten pallet en enkele andere nog niet geïdentificeerde objecten. Ze drijven in hetzelfde gebied als waar Chinese satellietbeelden eerder aangaven dat er mogelijk wrakstukken drijven.

Ogen

Twee militaire toestellen uit China gaan vanuit Australië op zoek naar meer aanwijzingen. De Chinese toestellen zochten aanvankelijk vanuit Maleisië naar het vermiste vliegtuig, maar dat leverde niets op. De militaire toestellen zijn intussen aangekomen in Perth.

Volgens de Australische luchtmacht kunnen de Chinese transporttoestellen een sleutelrol spelen bij de zoekactie. De vliegtuigen hebben veel ramen, een groot bereik en veel plek voor passagiers. ‘Wat we nodig hebben zijn veel menselijke ogen die dingen in het water kunnen zien,’zei een woordvoerder van de luchtmacht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.