buitenland

Autoriteiten ruziën over ‘gecrasht vliegtuig’ Gran Canaria

Door Tom Reijner - 28 maart 2014

De betrokken partijen bij het valse alarm over een ‘neergestort vliegtuig’ voor de kust van de Canarische Eilanden geven elkaar de schuld. Luchthavenautoriteit AENA vindt dat de reddingsdienst het alarm te snel heeft afgegeven.

Maar de reddingsbrigade van Gran Canaria, die alarm had geslagen, zegt dat het vliegveld steeds bevestigde dat er een vliegtuig in zee dreef.

Schande

‘De luchthaven geldt als een betrouwbare bron,’ zegt de directeur van de reddingsdienst. ‘Het is een schande dat je hen niet kan vertrouwen.’

Intussen hebben Spaanse media telefoongesprekken tussen de luchtverkeersleiding en de reddingsdiensten gepubliceerd. Een luchtverkeersleider zegt op die opname: ‘Ik bevestig dat er een Boeing 737 in het water drijft. Mobiliseer alle hulpmiddelen die voor handen zijn,’

Kraanschip

Donderdagmiddag verschenen op sociale media berichten dat een Boeing 737 bij de eilandengroep was neergestort. Al snel werd duidelijk dat het hier helemaal niet ging om een vliegtuig, maar om een Nederlands schip van de onderneming Multraship uit het Zeeuwse Terneuzen.

Het schip was onderweg naar Nigeria, om daar te helpen bij het bergen van wrakken in het Afrikaanse land. Omdat de kraan tijdens het varen gestreken is, ziet het schip er anders uit dan normaal. Volgens Multraship is het voorstelbaar dat het schip, zeker vanuit de verte, voor een vliegtuig werd aangezien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.