buitenland

Bayern-voorzitter Hoeness ontdook 15 miljoen euro meer dan gedacht

Door Tomasz Blom - 10 maart 2014

In München is dinsdag het proces tegen Uli Hoeness begonnen. De voorzitter van FC Bayern München gaf toe meer op zijn kerfstok te hebben dan aanvankelijk werd aangenomen.

Vooraf was onduidelijk hoe groot de belastingschuld van de 62-jarige Hoeness is. Er werd gespeculeerd dat hij enkele miljoenen naar een Zwitserse bankrekening zou hebben doorgesluisd.

Verliezen

Het Openbaar Ministerie (OM) stelde bij aanvang van het proces dat Hoeness sinds 2003 zeker 33,5 miljoen euro aan inkomsten bij de belastingdienst heeft verzwegen. Dit zou hebben geresulteerd in een belastingontduiking van 3,5 miljoen euro.

Hij zou daarnaast ten onrechte meer dan 5,5 miljoen euro aan verliezen hebben opgegeven om zijn belastingaanslag te verminderen.

Goede doelen

Tot ieders verbazing gaf Hoeness voor de rechter toe 18,5 miljoen euro te hebben achtergehouden. Dit is zes keer zoveel als het OM dacht.

De voorzitter wil graag schoon schip maken en zei blij te zijn dat ‘alles eindelijk transparant op tafel ligt’. Hij betreurt zijn wangedrag en geeft aan alles te willen terugbetalen.

Daarnaast herinnerde Hoeness de aanwezigen aan het feit dat hij ruim 5 miljoen euro aan goede doelen heeft geschonken. De beschuldigde Bayern-voorzitter noemde zichzelf daarom geen ‘sociale parasiet’.

Winsten

De populariteit van Hoeness liep door het schandaal enige schade op. Toch mocht hij aan het roer blijven van Bayern München. Nadat hij zijn club excuses had aangeboden, schaarden de fans zich weer massaal achter hun voorzitter.

De vergevingsgezindheid van zijn fans lijkt mede te worden ingegeven door het (financiële) succes van de club onder het bewind van Hoeness . Zijn beleid zorgde ervoor dat de omzet van Bayern steeg van 162 miljoen euro in 2001 tot ruim 390 euro in 2013.

Daarnaast won de club vorig jaar alle hoofdprijzen die er te winnen zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.